Laatst begeleidde ik een jonge professional die zichzelf niet meer herkende. Hij voelde zich uitgeput, ondanks dat hij genoeg tijd had in zijn agenda. Hij stelde taken uit, scrolde doelloos op zijn telefoon en zocht collega’s op om maar niet aan het werk te hoeven. Steeds vaker vroeg hij zich af: Hoe kom ik deze dag nu weer door?
Wat hij niet doorhad, was dat hij zich niet gewoon verveelde, maar dat hij met bore-out te maken had. Het gebeurde langzaam, bijna ongemerkt. Eerst voelde het wat loom, daarna vervelend, en uiteindelijk begon het zijn zelfvertrouwen aan te tasten.
Wat bore-out met je doet?
Bore-out is de stille broer van burn-out. Waar burn-out ontstaat door te veel werk en druk, ontstaat bore-out door te weinig uitdaging en te weinig prikkels.
Het resultaat?
- Je stelt taken uit, niet omdat je het te druk hebt, maar omdat ze je simpelweg niet meer interesseren. Ze zijn te repeterend, zonder enige vorm van uitdaging.
- Je voelt je uitgeput na een werkdag, ondanks dat je weinig hebt gedaan.
- Je begint te twijfelen aan jezelf.
Dit gebeurde ook bij de professional die ik begeleidde. Het was niet zo dat hij te veel werk had, maar het werk was niet meer uitdagend genoeg.
De herkenning was een opluchting
Tijdens onze sessies onderzochten we samen hoe hij in deze situatie terecht was gekomen en wat we konden om weer perspectief te krijgen:
Symptomen herkennen
Door goed te kijken naar zijn uitstelgedrag, vermoeidheid en gebrek aan motivatie, ontdekte hij dat het niet om luiheid of een tijdelijke dip ging, maar om een bore-out. Het besef dat er een naam was voor zijn situatie, hielp hem om naar oplossingen te zoeken in plaats van zichzelf de schuld te geven.
Het gesprek aangaan
Samen bereidden we een open gesprek voor met zijn leidinggevende. Hij gaf aan dat hij meer variatie en uitdaging nodig had om weer met energie aan de slag te kunnen. Tot zijn opluchting werd dat goed ontvangen: hij kreeg nieuwe projecten die beter bij zijn ambities pasten.
Energie en grenzen herontdekken
We werkten aan het bewaken van zijn energiebalans, zodat hij bewust kon kiezen voor werk dat hem voldoening gaf, zonder door te slaan naar werkdruk.
Bore-out voorkomen? Blijf scherp op werkplezier.
Bore-out sluipt vaak onopgemerkt je werkdag in. Sta daarom regelmatig stil bij je werkplezier en energieniveau: voel je je betrokken, krijg je genoeg uitdaging, en geeft je werk je energie? Zo niet, neem dan actie voordat je motivatie langzaam wegsijpelt in een grijze sleur.
Herken je deze signalen bij jezelf of in je omgeving? Praat erover. Het is tijd om actie te ondernemen voordat te weinig doen te veel wordt.
Comments